Lämpöviihtyvyyden säätely verhoilla niin kotona kuin töissä

Sisäilman laadun määrittelevät lämpöviihtyvyys, visuaalinen viihtyvyys, akustinen viihtyvyys ja sisäilman laatu. Ikkunoilla ja aurinkosuojauksella on ratkaiseva merkitys näistä kahteen ensimmäiseen.

 

Kehon lämpötuntemus syntyy huoneenlämpötilan ja ympäröivien pintojen lämpötilojen yhteisvaikutuksesta. Sitä kutsutaan operatiiviseksi lämpötilaksi. Ikkunoiden huoneiden puoleisen lasipinnan lämpötila voi poiketa huomattavasti huonelämpötilan ja huoneen pintojen lämpötiloista.

 

Ulkopuolisella aurinkosuojauksella saadaan tehokkain vaikutus ikkunapintojen lämpötilaan ja se parantaa merkittävästi lämpöoloja. Hyviä ulkopuolisia ratkaisuja ovat esim. zip-screenit, ulkopuoliset sälekaihtimet – jopa 100 mm:n säleleveydellä – ja markiisit. Sisäpuolisia erinomaisia ratkaisuja ovat muun muassa sälekaihtimet (alumiini ja puu) sekä screen-rullaverhot.


Lämpöviihtyvyys on helppo toteuttaa nerokkaalla Hasta Tension -rullaverholla

Hasta Tension -kiinnitysmekanismi on mitä nerokkain ratkaisu sisäpuoliseen aurinkosuojaukseen: ei ruuveja eikä reikiä, nopea ja helppo asentaa, tyylikäs lopputulos! Sisäpuolinen rullaverho toimii myös hyvänä mainospintana yrityksille, sillä verhoon on mahdollista painattaa esimerkiksi logot ja tekstejä digipainatuksella.

 

Tutkittua tietoa työn tuottavuudesta

Tiesittekö, että huonelämpötilalla on useita vaikutuksia ihmisiin:

  • lämpötila vaikuttaa toimistotyön tuottavuuteen. Liian korkea tai matala lämpötila romahduttaa työssä jaksamisen. Tyypillisessä tekstinkäsittelytyössä paras lämpötila on 20–24 astetta.
  • liian korkeilla huonelämpötiloilla on selvä yhteys sairasrakennusoireyhtymän syntymiseen ja havaitun sisäilmanlaadun huonontumiseen.
  • liian korkeat lämpötilat luokkahuoneissa heikentävät opiskelussa menestymistä. On tutkittu, että 20 asteen lämpötila on huomattavasti parempi kuin 25.
  • liian korkeat lämpötilat voimistavat lisäksi ilman kuivuuden tunnetta.
  • liian alhaiset lämpötilat taas heikentävät sorminäppäryyttä ja saattavat näin alentaa työn tuottavuutta.
  • liian alhaiset lämpötilat voimistavat ilmanliikkeiden ja vedon tunnetta.

Koska aurinkokuormat varastoituvat ikkunoiden läheisyydessä oleville alueille, näiden alueiden ja muiden sisäympäristön lämpötilojen ero voi olla huomattava. Avokonttoreissa sisätilojen ja reunavyöhykkeiden lämpötilaero voi olla useita asteita.

 

Ei silti ole epäilystäkään, etteikö päivänvalo tuntuisi paremmalta kuin keinovalo. Visuaalista yhteyttä ulkomaailmaan pidetään yleensä tärkeänä tekijänä ihmisen tunnetiloille. Silti valo on joskus liian kirkas ja kontrastit liian suuria. Jotta päivänvaloa voidaan täysin hyödyntää, sitä täytyy kontrolloida. Hyvä kontrolloinnin keino on muun muassa sälekaihtimet, sillä niillä voi säädellä näköyhteyttä ulkomaailmaan.

 

Häikäisevä valo näkökentässä aiheutuu korkeasta luminanssista. Se häiritsee yleensä työskentelyä. Häikäisy syntyy yleensä toimiston pinnoille lankeavasta suorasta auringonvalosta. Ilman aurinkosuojausta visuaalista viihtyvyyttä on usein vaikea saavuttaa. Päivänvalo on esisijaisen tärkeää terveyden, hyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta. Siksi ilmaisen päivänvalon hyödyntäminen on otettava huomioon jo rakentamisen aikaisimmassa suunnitteluvaiheessa.